Welkom 
U bent verwezen naar mijn praktijk via uw huisarts of u heeft zichzelf aangemeld. Graag stel ik u op de hoogte van een aantal voor u relevante zaken. Bij vragen kunt u deze natuurlijk ook ten alle tijden direct aan mij stellen.

Aandachtsgebieden praktijk 
U kunt in mijn praktijk terecht met verschillende klachten en problemen. Ik werk binnen de gespecialiseerde ggz, dat wil zeggen dat u met complexe en reeds langer bestaande psychische klachten en problemen bij mij terecht kunt. Vaak melden mensen zich ook bij mij aan wanneer eerdere (kortdurende) hulp niet voldoende is geweest. Mijn aandachtsgebieden zijn de volgende:

-Angst- en stemmingsklachten.
-Traumagerelateerde klachten; problemen met het omgaan met nare ervaringen recent of in het verleden waar u niet los van komt en waar u veel last van heeft.
-Problemen die samenhangen met wie u als persoon bent (persoonlijkheidsproblematiek); waardoor u vastloopt op enkele of meerdere levensgebieden zoals (intieme) relaties, werk, vrijetijdsbesteding.
-Rouwproblematiek.
-Stress-gerelateerde klachten waaronder ook problemen gerelateerd aan werk en/of opleiding.
-Psychische klachten rondom de zwangerschap en daarna.
-Identiteitsproblemen en problemen rondom zelfbeeld en zelfwaardering.
-Problemen samenhangend met het lichaam, waaronder chronische pijn of andere gevolgen van (niet verklaarde) lichamelijke klachten.
-Problemen rondom eten en lichaamsbeeld en/of seksualiteit.

Een combinatie van bovenstaande klachten en problemen komt vaak voor.

De behandeling
Bij de start van de behandeling breng ik samen met u in kaart wat uw klachten en problemen  zijn en hoe dit tot uiting komt in uw gevoelens, hoe u denkt en wat u doet (de intake). Ik zal daarbij ook met u kijken naar uw levensloop tot nu toe. Dikwijls zijn klachten en problemen van nù ook begrijpelijk tegen het licht van uw ontwikkelingsgeschiedenis. Vervolgens kijk ik samen met u welke vorm van behandeling bij u past. Afhankelijk hiervan zal de behandeling een meer klachtgerichte en ondersteunende vorm krijgen of een meer z.g. persoonsgerichte vorm. Bij deze laatste vorm van behandeling worden klachten gezien als een uiting van de wijze waarop u zichzelf en anderen beleeft en hoe u met uzelf en anderen omgaat. Dikwijls zijn hierbij innerlijke patronen te ontdekken die reeds vanaf de vroegere leeftijd bestaan. Deze patronen kunnen verstorend (zijn gaan) werken voor u en leiden zo tot de klachten en problemen die u in uzelf maar wellicht ook in contact met anderen ervaart.

Een psychotherapeutische behandeling kan in intensiteit variëren van 1 keer in de 2 weken tot maximaal 2 keer per week. De duur van een gesprek is 45 minuten.
De lengte van de behandeling varieert meestal tussen 1 of meerdere jaren.
Gedurende de behandeling zijn er evaluatiemomenten waarop stil wordt gestaan bij de voortgang en het onderlinge therapiecontact.
Alles wat binnen een behandeling aan bod komt is vertrouwelijk. Wanneer ik om behandelinhoudelijke redenen informatie wil uitwisselen met derden zal ik dat met u bespreken en om uw expliciete toestemming vragen.

Gegevens uit de eerste intakegesprekken en de verdere behandeling worden genoteerd in het dossier. Na de intake gaat er alleen met toestemming van u informatie naar de huisarts. U heeft recht op inzage in uw dossier. Het dossier wordt na afsluiting nog een periode bewaard. Binnen de praktijk wordt naast de gesprekken gewerkt met vragenlijsten. Deze worden in ieder geval aan het begin en aan het eind van de behandeling afgenomen. Deze lijsten dragen bij aan de evaluatie van de aard van de problematiek en ontwikkeling hierin gedurende de behandeling. De resultaten van deze vragenlijsten worden met u besproken.


Contracten met zorgverzekeraars en vergoedingen
 
Er zijn contracten afgesloten met  een aantal verzekeraars. Indien u zich aanmeldt, praktijkrikkers@kpnmail.nl, kunt u mij vragen of ik een contract heb met uw verzekeraar.
Indien u verzekerd bent bij een verzekeraar met wie ik een contract heb,  dan krijgt u de behandeling vergoed. 
U zult echter wel uw eigen risico moeten betalen. 


Indien u verzekerd bent bij een verzekeraar waar ik geen contract mee heb kunt u het best contact opnemen met uw verzekeraar welk deel u vergoed krijgt van de kosten. Een deel zal u dan zelf moeten betalen. 
Overigens kunt u in december van ieder jaar overstappen naar een andere verzekeraar indien dat gunstiger voor u is.
Ook biedt de z.g. restitutiepolis de mogelijkheid om een behandeling vergoed te krijgen van uw verzekeraar. Dit kunt u ook navragen bij uw verzekeraar. Mochten er rondom vergoeding en kosten vragen zijn dan wil ik natuurlijk ook altijd met u meedenken. Bij aanmelding kunt u hiernaar vragen.


Behandeltarieven
Er zijn klachten en problemen die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan relatieproblemen of aan levensfaseproblemen. De Nza (Nederlandse zorgautoriteit) heeft hiervoor een tarief vastgesteld van €95,- per zitting.
Soms betalen mensen, om verschillende redenen, de zorg liever zelf. De kosten hiervoor bedragen eveneens €95,- per zitting.   Indien u niet bent verschenen op een geplande afspraak of u niet binnen 24 uur afmeldt voor een afspraak (het weekend wordt hierbij niet mee geteld) breng ik een tarief van 50 euro  in rekening. In een volgende  zitting zal ik daarop met u terugkomen.

Kwaliteitswaarborg
Ik ben aangesloten bij de NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie), zie www.psychotherapie.nl
Tevens ben ik lid van de specialistische vereniging de NVPP.

Klachten en geschillenregeling
Mocht u ontevreden zijn over de geboden hulp of over mij als behandelaar dan vind ik het belangrijk ik dat persoonlijk met u te bespreken.
Indien wij onderling niet verder komen met elkaar, in het geval van een klacht, dan kunt u zich richten tot de NVP, zie www.psychotherapie.nl, of tot het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg via www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl.